Baterijski uređaj koji proizvodi paru sagorijevanjem e tečnosti koja sadrži nikotin u raznim jačinama ili bez nikotina po želji. To je alternativa duhanskim cigaretama, a ne sadrži duhan, bitumen, ili hiljade drugih hemikalija koje se nalaze u duhanskom dimu i koje su štetne po zdravlje. Također ne proizvodi dim i nema neprijatnog mirisa pa ga je moguće koristiti u većini objekata gdje nije dozvoljeno pušenje. Uređaj koristi tekućinu raznih okusa i aroma za proizvodnju pare. Tekućina se sastoji od :farmaceutskog propylen glicerina(PG) ili biljnog glicerin(VG), arome, vode i nikotina. Nikotinske jačine su obično dostupni u rasponima od 0-24 mg. PG pruža bolji okus u grlu i bolje se osjećaju arome. VG tekućina proizvodi više para, te je dobar izbor za mali broj ljudi koji su alergični na PG. Korisnici e-cigarete više vole PG.

“Najveća prednost e-cigarete jest što je riječ o zdravijem načinu pušenja: klasična duhanska cigareta sadrži više do 4000 kemijskih tvari koje ne sadrži i e-cigareta, a pritom ne ostavlja loš zadah u ustima”

Tradicionalno pušenje duhanskih cigareta dokazano je opasno za zdravlje, te često dovodi do plućnih i kardiovaskularnih bolesti kod strastvenih pušača. Jedna duhanska cigareta sadrži preko 4000 hemijskih supstanci koje pušač udiše kako bi dobio svoju dozu nikotina. E-cigarete daju pušaču odabranu dozu nikotina, ali ne i ostalih 4000 hemijskih supstanci i stoga pružaju odličnu alternativu tradicionalnim cigaretama.

Prednosti
-Inhaliranjem daju odabranu dozu nikotina, ali nema drugih štetnih tvari koje sadrži duhanska cigareta
-Može se pušiti i na javnim mjestima, restoranima, kafićima, uredu…
-Nema štetnog duhanskog dima – pasivnog pušenja, stoga je bezopasna za druge i okoliš
-Sičan doživljaj i ugođaj pušenja poput pušenja duhanske cigarete
-Nema žutih prstiju, zubi, neugodnog mirisa u ustima, stanu ili odjeći
-Nakon nabavke e-cigarete i tekućine, u konačnici puno jeftinije od tradicionalnih cigareta
-Potpuno nezapaljive, tako da nisu potrebne pepeljare, šibice ili upaljači
-Na raspolaganju tekućine s mnoštvom okusa
-Zdraviji izbor

Tradicionalne cigarete sadrže katran, arsen, ugljični monoksid, olovo i ostalo mnoštvo štetnih kemijskih elemenata koje su dolaze uz nikotin koji je pušaču zapravo jedini “potreban”. Dim cigarete ulazi u pluća, nadražujuje na kašalj i ostavlja bez daha. Čini zube požutjelim, zamrljanim i ostavljaja loš zadah u ustima. Miris dima cigarete nalazi se posvuda u prostoriji gdje se puši i oko pušača. U domu, automobilu, rukama, odjeći, kosi…Mnogi pušači su toliko naviknuti na miris cigarete da su ga prestali primjećivati, ali ga njihove obitelji i prijatelji nepušači osjete. Kada se prebacite na e-cigarete, kažete zbogom hemikalijama iz duhanskog dima i katranu. Elektronska cigareta proizvodi nikotinsku paru kratkoročnim zagrijavanjem nikotinskog uloška i na taj način omogućuje pušaču unos nikotina. Kada eliminišete katran i hemikalije, nećete se više morati boriti s mirisom pepeljare. Već nakon nekoliko sedmica osjetit ćete bitne razlike u zdravlju, osjetu okusa i mirisa. Tokom vremena nestaju svi simptomi nastali pušenjem duhana.

Čistiji izbor

Pušači su prihvatili neke neprimjerene stvari kao način života. Pepeo i dim cigarete u zraku, opušci u automobilu, dvorištu, autobusnim stanicama, klupama u parku gdje se igraju mala djeca, samo su neki od neprimjerenih ponašanja nekih pušača. Cigarete su i stalne opasnosti od požara, a pušači se mogu naći u situaciji da puno češće moraju čistiti i prozračivati svoje domove kako bi uklonili neugodne mirise. Uz elektronske cigarete, sve to postaje prošlost. Kada uđete u elektronsko doba pušenja, nema više pepela, nema opušaka, upaljača i pepeljara, a nema niti opasnosti od požara.

Da li su usporedive s pravim pušenjem?

Uobičajeno je pitanje je li osjećaj pušenja zadovoljavajući kao u tradicionalne cigarete. Pušači s dugotrajnim stažom kažu da su zapravo bolje, a neki će reći i da su drugačije. Još uvijek se osjeti “throat hit” nastalim od pare, odnosno pušačima poznati osjećaj u grlu prilikom uvlačenja dima. Budući da to tehnički nije cigareta bazirana na duhanu, može se uživati u pušenju gdje je ono zabranjeno. Okusi mente, duhana i jabuke zapravo su ugodniji od teškog okusa duhana duhanskih cigareta. Možete uzeti samo dim ili dva znajući da se ne troši cijela cigareta jednom kada je zapalite, a nakon prvobitne kupovine uređaja i punjenja, uštedjet ćete i novac
jer jedna bočica e tekužine od 10ml mijenja 7-8 kutija klasičnih cigareta. Matematika će vam pokazati ogromne uštede.
– Puno su jeftinije u odnosu na prave cigarete.
– Unatoč zabrani pušenja, u mnogim objektima mozete pusiti elektronske cigarete.
– Nema neugodnog mirisa.
– Nema neugodnog okusa u ustima.
– Ne žute zubi.
– Električna cigareta ne sadrži više od 500 štetnih sastojaka, kao obična cigareta, samo nikotin.
– Ne postoji opasnost za ljude u okolini.
– Nema problema s pepelom cigareta.
– Nije potreban upaljač.
– Nema opasnosti od požara izazvanog opuškom.
– Električna cigareta nije duhanski proizvod i nema nikakve veze s duhanom.
– Zadovoljava potrebu za nikotinom.
– Postoje različiti okusi.

Kao proizvod koji se svakodnevno koristi, određeni dijelovi električne cigarete se troše. Kako bi produžili vijek trajanja potrošnih dijelova preporučljivo je redovito održavanje. Ove preporuke pomoći će Vam da održite dijelove Vaše električne cigarete što duže vremena na visokom stupnju efikasnosti, a sastavljene su na osnovi kako vlastitih iskustava tako i iskustava korisnika.

RASPRŠIVAČ (Atomizer)
Atomizer je najvažniji dio električne cigarete. Njegova funkcija je pretvaranje e-tekućine u paru, stoga je njegovo održavanje najvažniji čimbenik zadovoljstva parenja. Atomizer se tijekom rada zagrijava i pretvara e-tekućinu u paru. Sama jačina atomizera sa vremenom opada, što je prirodni ciklus trajanja atomizera. Međutim, na njemu se skuplja i ne izgoreni dio tekućine koji se karbonizira oko samog grijača. Kako se tekućina ne bi taložila preporučljivo je svaku večer prije spavanja obaviti jednostavno čišćenje atomizera;
Uklonite refil iz atomizera. Pritisnite prekidač* 2-3 sekunde kako bi se atomizer zagrijao (na prazno). Odvojite bateriju. Na dio atomizera gdje je baterija stavite papirnatu maramicu, dok sa drugog dijela, gdje je bio refil, snažno puhnite. Nastavite puhanje dokle god na maramici primijetite da izlaze kapljice. Nakon što su sve kapljice iscurile ostavite atomizer u okomitom položaju da odstoji preko noći. Dio gdje ide refil okrenut je prema dnu, dok je dio gdje ide baterija okrenut prema gore. Za propuhivanje se može koristiti kompresor zraka, zrak u konzervama i slično, a neki korisnici su javili da koriste i zraka na benzinskim postajama kad idu točiti gorivo.

Ukoliko niste održavali atomizer, možete mu poboljšati funkcije na slijedeći način:
Ostavite atomizer preko noći u medicinskom alkoholu. Ujutro ga dobro ispušite (možete koristiti i fen za kosu). Zatim ukapajte nekoliko kapi acetona koji se koristi i za skidanje laka sa noktiju. Zatim ga opet dobro ispušite i po mogućnosti ostavite 24 sata da se dobro osuši. Vrlo je bitno da je atomizer potpuno suh, jer u protivnom će se trajno pokvariti. Nakon što je potpuno suh, nakapajte nekoliko kapi e-tekućine izravno u njega. Ostavite ga nekoliko minuta da upije tekućinu i tek tada ga uključite. S obzirom da ste ovim postupkom uklonili karboniziranu tekućinu oko atomizera, on bi trebao davati puno više pare nego do tada. Atomizer neće raditi kao nov jer je funkcija grijača oslabljena korištenjem.

Opšti savjeti za održavanje

Odvojite bateriju i raspršivač kada ih ne koristite (naročito preko noći)
nastojte imati svakodnevnu naviku čišćenja raspršivača i ostalih dijelova e-cigarete od viška tekučine, prašine i nečistoće
nastojte ne pregrijavati raspršivač, aktivirati na duže vrijeme (duže od 5 sec.)
ne držite e-cigaretu u džepu kako biste izbjegli slučajno aktiviranje

Održavanje baterije

E-cigarete i e-lule koriste litij-ionsku (Li-Ion) bateriju.
Jedna od najvećih prednosti joj je vrlo velika gustoća energije, čak dvostruko veća od tipične NiMH baterije, a odlikuje je i tri puta veći nazivni napon od niklenih baterija. Velika prednost je u tom što za razliku od baterija na bazi nikla, Li-Ion baterija ne zahtijeva apsolutno nikakvo održavanje jer ne pati ni od memorijskog ni od kristalizacijskog efekta. Dakle, moguće ju je puniti bilo kada i nema potrebe za periodičkom pražnjenjem. Li-Ion baterija je, sama po sebi, izuzetno osjetljiva na prepunjavanje i pretjerano pražnjenje, no za to se, umjesto korisnika, brine elektronika koja je ugrađena u svaku komercijalnu Li-Ion bateriju. Njen relativno dugi vijek trajanja (500-1000 ciklusa) može biti skraćen starenjem baterije i bez njene upotrebe, što je znatno naglašenije nego kod baterija na bazi nikla.
U slučaju da baterije duže vrijeme neće biti u upotrebi svakako ih izvadite iz uređaja. Spremite ih na suho i hladno mjesto (no uvijek iznad 0°C). Sobna temperatura ne predstavlja poseban problem, no više temperature svakako nisu preporučljive. Bateriju čuvajte na 50% napunjenosti jer kod Li-Ion baterije postoji opasnost da se uslijed stajanja isprazni ispod svoje kritične razine, a punjenje tada može postati nemoguće. Nakon skladištenja najbolje je bateriju pustiti da se prirodno aklimatizira na sobnu temperaturu, te je tada napuniti.